15 lipca 2024
- Regularnie zaplanowane, krótkie przerwy w pracy, zwane „przerwami wzmacniającym” (Booster Breaks), zwiększają ogólną wydajność pracowników, poprawiają zdrowie fizyczne i psychiczne oraz zadowolenie z pracy.
- Badania pokazują, że przerwy skracające codzienną długość pracy o około 9,3% prowadzą do wzrostu ilościowej wydajności pracowników o 5% i poprawy jakości pracy o 9%.
- Mikroprzerwy umożliwiają pracownikom lepszą regenerację, zapobiegają negatywnym efektom napięcia, pozwalają zresetować umysł i poprawiają ogólne samopoczucie.
- Zdrowy sen i krótkie przerwy w pracy znacząco poprawiają bieżące zaangażowanie pracowników, mają wpływ na poprawę chęci do pracy zespołowej.
- Dobrze zaplanowane przerwy działają prozdrowotnie i poprawiają lojalność pracowników, ci odczuwają większą troskę ze strony przełożonych, a to buduje wzajemny szacunek, zaufanie oraz lojalność względem firmy, a także obniża poziom stresu.
Głównym zadaniem menadżerów od zawsze było to, aby maksymalizować wydajność pracowników i dbać o odpowiednie postępy w pracy. Okazuje się jednak, że aby uzyskać lepsze wyniki, wcale nie trzeba dokładać pracownikom więcej zadań. Badania wskazują, iż można skutecznie i prosto podnieść wydajność przy jednoczesnym minimalizowaniu negatywnych skutków napięcia oraz zmęczenia – a więc zadbać przy tym również o zdrowie pracowników.
Wpływ dodatkowych krótkich przerw pracowniczych na wydajność pracy został potwierdzony przez badania. Regularnie zaplanowane, częste przerwy nie tylko nie zmniejszają, ale też zwiększają ogólną wydajność pracowników. Takie krótkie przerwy dające poprawę wydajności i korzyści dla zdrowia pracowników noszą nazwę Booster Breaks (tłum. „przerwy wzmacniające”). Jak wskazuje Wendell C. Taylor, psycholog społeczny ze specjalizacją w zakresie zdrowia publicznego, „przerwa wzmacniająca jest definiowana jako zorganizowana, rutynowa przerwa w pracy, której celem jest poprawa zdrowia fizycznego i psychicznego oraz zadowolenia z pracy przy jednoczesnym utrzymaniu lub zwiększeniu produktywności” (tłum. własne). Istotą takiej przerwy mają być działania promujące zdrowy styl życia – może to być zarówno aktywność fizyczna, jak i czytanie książki, dodatkowo redukujący stres i napięcie mięśniowe masaż lub medytacja [1].
Zgodnie z danymi zebranymi przez profesora psychologii pracy i dwoje specjalistów w dziedzinie rekonwalescencji po stresie zawodowym – Jürgena Wegge, Johannesa Wendsche’a i Andreę Lohmann-Haisla – można stwierdzić, że średnie skrócenie codziennej długości pracy o około 9,3% poprzez wprowadzenie dodatkowych przerw przełożyło się na wzrost ilościowej wydajności pracowników o około 5% oraz na poprawę jakości pracy o około 9% [2]. Metaanaliza przeprowadzona przez rumuńskich badaczy Patricię Albulescu, Irinę Macsinga, Andreię Rusu, Coralię Sulea, Aleksandrę Bodnaru oraz Bogdana Tudora Tulbure wskazują co więcej, że im dłuższa przerwa, tym większy wzrost wydajności można zaobserwować – szczególnie istotne jest to dla regeneracji po szczególnie wyczerpujących zadaniach [3].
Ten wzrost wydajności wynika z kilku korzystnych mechanizmów związanych z przerwami na odpoczynek. Pracownicy mają lepsze możliwości regeneracji, przerwy zapobiegają negatywnym efektom napięcia, pozwalają zresetować umysł. Tak zwane mikroprzerwy poprawiają też ogólne samopoczucie pracowników [3]. Analiza Wendsche’a, Lohmann-Haislah i Wegge pokazała również, iż działania te zmniejszają liczbę nieoficjalnych przerw i pomagają w skoncentrowaniu się na głównych zadaniach [2]. W przeprowadzonym we współpracy międzynarodowej badaniu na temat wpływu zdrowego snu i krótkich przerw w pracy na bieżące zaangażowanie pracowników badacze wskazywali na dużą rolę przerw w poprawie wydajności i chęci do pracy zespołu. Wspomniane badanie Jana Kühnela z Uniwersytetu w Ulm, Hannesa Zachera z Queensland University of Technology, Jessicę De Bloom z Uniwersytetu w Tampere oraz Ronalda Bledowa z Singapore Management University objęło 107 pracowników, którzy przekazywali dane dwa razy dziennie – przed obiadem i po pracy – przez pięć dni roboczych, co łącznie dało 453 dni obserwacji [4]. Daje to stosunkowo szerokie pole do badania i w realnym stopniu pokazuje istniejącą tendencję.
Dodatkowe prozdrowotne przerwy wpływają pozytywnie na pracowników. Mogą też przynosić korzyści dla przedsiębiorstw – nie tylko te związane z produktywnością. Co więcej mogą one okazać się przydatne nawet w sytuacjach, gdy nie przyniosłyby bezpośredniego znaczącego wzrostu produktywności. Pokazują one bowiem, że przełożeni dbają o swoje zespoły, zależy im na ich zdrowiu i dobrym samopoczuciu, co samo w sobie jest w stanie podwyższyć chęci do pracy i obniżyć poziom stresu – co za tym idzie, budować relację opartą na wzajemnym szacunku i zaufaniu oraz lojalność względem firmy.
Źródła:
- Taylor, W. C. (2011). Booster Breaks: An Easy-to-Implement Workplace Policy Designed to Improve Employee Health, Increase Productivity, and Lower Health Care Costs. Journal of Workplace Behavioral Health, 26(1), 70–84. https://doi.org/10.1080/15555240.2011.540991
- Wendsche, J., Lohmann-Haislah, A., & Jürgen, J. (2016). The impact of supplementary short rest breaks on task performance – A meta-analysis. Sozialpolitik ch, 2016(2). https://doi.org/10.18753/2297-8224-75
- Albulescu P, Macsinga I, Rusu A, Sulea C, Bodnaru A, Tulbure BT (2022) “Give me a break!” A systematic review and meta-analysis on the efficacy of micro-breaks for increasing well-being and performance. PLoS ONE 17(8): e0272460. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0272460
- Kühnel, J., Zacher, H., de Bloom, J., & Bledow, R. (2016). Take a break! Benefits of sleep and short breaks for daily work engagement. European Journal of Work and Organizational Psychology, 26(4),481- 491. https://doi.org/10.1080/1359432x.2016.1269750